Recollides de càpsules de cafè a les deixalleries

En el procés de reciclatge les càpsules es buiden mecànicament per obtenir, alumini o plàstic, en funció del tipus de càpsula i matèria orgànica

Les deixalleries gestionades pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental recullen les càpsules de cafè monodosi que es consumeixen en els domicilis per introduir aquest residu en el circuit de reciclatge i obtenir-ne matèries primeres, principalment alumini o plàstic (en funció del tipus de càpsula) i matèria orgànica (el marro del cafè) per a la obtenció de matèries primeres i compost d’alta qualitat per a usos agrícoles.

El sistema de recollida gestionat pel Consorci, gràcies a un acord amb l’empresa Nestlé i les seves marques Nespresso i NESCAFÉ Dolce Gusto, permet el reciclatge integral dels materials que composen la càpsula com del residu orgànic del seu interior i per això les deixalleries fixes i la mòbil compten amb contenidors de 120 litres de capacitat: un per les càpsules d’alumini i un per les càpsules de plàstic, indistintament de la marca de la càpsula. La deixalleria mòbil disposa de contenidors de 10 litres de capacitat, també diferenciats segons el tipus de càpsula.

Nespresso ja va iniciar el juny de 2009 el projecte Ecolaboration gràcies al qual pocs mesos després, al desembre del 2009, es posava en marxa una experiència pilot de recollida d’aquests residus utilitzant la seva xarxa de punts de venda. El Consorci se sumava a aquesta iniciativa l’any 2011, i ha estat la resposta ciutadana i la progressió creixent del volum de càpsules recollides que ha animat a continuar en aquesta línia i renovar el conveni de col·laboració al llarg dels darrers 8 anys.

També hi ha l’opció de portar-les perquè es reciclin a través d’altres punts com a les mateixes botigues o establiments associats on es venen. A nivell de Catalunya hi ha més de 900 punts on es poden portar les càpsules.